Tutorial Buat Sidebar Image Like Me
Friday, 12 October 2012
Assalamualaikum, korang tahukan sidebar Image tu apa ? Mesti la tahu kan ? Sebenarnya nak buat sidebar Image ni, simple je. Tak susah mana pon. Apa yang diperlukan hanyalah Photoshop :)
Okat, let's start now. *Sila rujuk gambar okay ?*

Set kan width dan height mengikut kesesuain anda .

Lepas setkan, dia akan jadi macam dekat atas ni lah.

Tengok dekat situ, pilih 'Elipse Tool'

*Sila tekan gambar ini untuk tumbesaran. Saya nak korang buat bulat macam ni lah.

Korang hanya perlu tekan Fill Path. Warna tu biar pon takpe.

Click 'OK'

Inilah hasilnya ! Nak buang line dekat tepi-tepi tu, tekan 'Backspace' dekat keyboard anda.

Go to File then click Place

Pilih la mana-mana gambar yang korang nak. Then click 'Place'

Lepas tekan Place tu, gambar tu akan keluar macam ni. Double click dekat gambar tu.

Dia akan jadi macam ni.

Now, tekan Move Tool.

Movekan gambar tu atas bulatan tadi

Pergi dekat layer gambar tu, then tekan 'Create Clipping Mask'

Dia akan jadi bulat seperti bulatan tadi ;)

Then, pergi balik dekat Rectangle Tool, pilih 'Rounded Rectangle Tool'

'Create New Layer'

Buat Rounded Rectangular Tool tu macam ni okay ? Masa ni, korang boleh la tukar 'Foreground Color' tu.

See ? Dia akan jadi macam ni. Kalau nak buang line tepi-tepi tu, tekan 'Backspace' dekat keyboard tau.

Dua-dua Image ni hanyalah untuk tunjuk kat korang, nak suruh korang bawak layer yang korang buat dekat atas tu tadi, letak bawah bulatan hitam tu.

Korang tekan 'Horizontol Type Tool' atau lebih senang, huruf T besar tu,

Tulis la text apa-apa yang korang rasa sesuai.

Tekan dekat layer 'Text' korang tadi, then, tekan Right click, pilih 'Blending Options'

Korang kan ada citarasa tersendiri, pandai-pandailah korang adjust dekat sini. Munirah selalu akan tick dekat 'Drop Shadow', 'Bevel and Emboss' dan 'Stroke' je.

Tadaaaa, Dah jadi dah :) Kebetulan dah buat. Ni freebies ada buat. Haha :P


EXTRA : Kalau korang nak buat dotted pattern tu, tengok sini >HERE<

p/s : Maaf jika ada yang tidak faham tuto ini sila comment ye.


7 Comments:

Blogger Sarah Zulkifli said...

Akak , macam mane nk buat titik tuh ha ? Ajarkan please

12 October 2012 at 21:55  
Blogger Iyra Monster said...

awak tengok dekat sini
http://muazzadli.blogspot.com/2011/12/tutorial-dotted-border.html

13 October 2012 at 00:47  
Blogger Nayli Izzati said...

Wahhh .. Senang2 .. Cuba Akak Tengok Sya Pnye
:)

13 October 2012 at 02:08  
Blogger Iyra Monster said...

Wow, pandai awak buat. Comel lah :)

13 October 2012 at 04:08  
Blogger Abdul Hafizuddin Abdul Hashim said...

Akak Munirah , Boleh tak akak buatkan tutorial buat doodle lelaki.....

16 October 2012 at 19:30  
Blogger Iyra Monster said...

Bila laptop akak dah siap repair, akak akan buatkan . Okay ?

17 October 2012 at 03:58  
Blogger Mutiara Nurul Izzati said...

cantik ^^ thanks kak untuk tutorialnya, saya blogger indo :3

23 March 2015 at 03:44  

Post a Comment

I will reply your comment as soon as possible ^^





Blog Owner
FOLLOW
I'm Munirah and this is my official blog. Do not open my page source please. Copyright by me. All the pixel I got from Pixel Dreams.

Facebook ~ Twitter ~ Instagram
TUTORIAL
FREEBIES
Let's Chat